Posts

Day 1 : Seoul, Korea : Ke Ewha Women Universiti

Image
Seterusnya kami ke Ewha Women University. Apa yang menarik di Ewha Women Univ. ini adalah kawasan ini terkenal dengan fashion street yang menawarkan pelbagai pilihan pakaian, kelengkapan cosmetic, kasut dan tempat makan. Selain itu, pelancong dibenarkan untuk masuk ke dalam beberapa kawasan tertentu di dalam Ewha Women Universiti. Kepada penggemar kepada dessert, di sini ada Korea Dessert Cafe untuk Mango Sulbing, dan Beans Bins Coffe untuk  Strawberry Cheese Waffle. Tapi macam kami, dah terlalu kenyang, kami try dessert2 ni di cawangan Myeondong. Untuk ke sini hanya selang 2 station dari Sinchon St. Exit 2. Kami masih belum sampai pun lagi ke guesthouse, terpaksalah kendung bag 7 kg ni.

Simple je Universiti ni, tak ada pagar. Kami masuk sampai ke kawasan yang dibenarkan untuk pelancong sahaja. Penat dan sejuk untuk berjalan sampai ke dalam-dalam.


Cantik, itu jelah yang keluar dari mulut aku sepanjang berada di sini. Mungkin agak selesa untuk belajar sambil enjoy the environment, lan…

Day 1 Seoul, Korea : Ke Gosomi Grilled Fish, Sinchon

Image
Sampai je kami ke Incheon Aiport, kami singgah sebentar ke washroom untuk cuci muka, lap sikit badan dan gosok gigi. Destinasi kami yang pertama adalah Sinchon Station. Nak isi perut dulu dengan Grilled mackerel dan Stir-fried spicy squid di Gosami Grilled Fish, Sinchon. Untuk ke sana dari Incheon Airport, ada tiga kaedah:


Naik bas (10,000+ won) - Journey lebih kurang 1 jamNaik KTX Express (8,000+won) - Journey lebih kurang 50 minsNaik All Train Stop (4,250 won) - Journey lebih kurang 60 mins

Semua kaedah pun boleh, jadi kami pilih yang paling murah memandangkan kami tidak terkejar untuk ke mana-mana. Untuk menaiki All Train Stop, dari departure gate cari signboards Airport Railroad, sampai jumpa signboard All Train Stop. Kiranya kalau di Kuala Lumpur, All Train Stop ni lebih kurang ERL Transit manakala KTX Express macam ERL Express. So All Train Stop ni akan berhenti ke semua station dan kalau memerlukan sebarang pertukaran line. Just keluar je dari train. 



Untuk ke Sinchon Station, kam…

Itinerary full trip ke Korea (Winter) : Travel Sendiri

Salam, hi.

Ni adalah full itinerary raw yang digunakan sepanjang perjalanan kami (aku dah azani) di Korea, gambar-gambar dan details perjalanan akan menyusul dalam entry yg akan datang. 

Day 1 : Friday 5 February 2016
1. Beli T-Money (Transit Card) di 7 Eleven (Public Area 1F, Arrival Hall B (Exit 5) atau GS 25 (Public Area 1F, Near Exits 10&14)  Deposit 2,500 won, topup 20,000 won (Boleh topup lagi kemudian) 2. From Incheon Airport to Sinchon St. with AREX (All-stop Train) (4,250 won) Right after departure, take the escalator down (which is next to tour counter). Then follow the signboards "Airport Railroad", after which you will see an arrays of ticketing machines.Transit at Hongik Univ to line 2 (heading to Sinchon St.) 3. Brunch at Gosami Grilled Fish, Sinchon (open at 10am) Grilled Mackerel (7,500 won), Stir-fried spicy Squid (6,500 won)Line 2, Sinchon Station (Exit 2) 4. Ewha Women Univ. Fashion Street Line 2, Ewha Women Univ. St. (Exit 3) (1,250 won) 5. Check in at K-gu…

She's getting married

Image
In 38 days from now, I'll makes a huge changes to my life. Pretty confusing, especially when I've walked on my own path for more than 26 years. And now I need to learn from not making a decision before getting permission. Its sound difficult and this scared me sometimes but I need him, I want him, and I choosed him. People say that choosing a person that you want to share your life with is one of the most important decisions any of us makes, ever. Because when its wrong, it turn life to grey. And sometimes, you dont even notice until you wake up one morning and realize years have gone by. I hope that It come from Allah that Azani Azan is for me. 

Be as cool as cucumber

Image
Assalamualaikum Selasa,  Jadi sebulan yang lepas aku macam terlepas ke Australia, dan minggu lepas juga aku terlepas ke Indonesia. Lagi? haha insha allah kalau ada kerajinan nanti aku update pasal trip #nadijalanjalan pergi dua tempat ni. Ada projek besar yang aku perlu plan untuk tahun baru nanti ^^
Mari lah menjamu mata melihat Indian Ocean dari Padang-padang Beach, Bali

Cerita sebelum raya

Aku baru saja pulang dari menziarahi kubur nenek, kakek, mak dan paman. Terasa seakan mereka ada disekeliling aku ketika aku membacakan surah yasin kepada mereka. Aku membesar dengan mengenali kubur mak pada usia 5 tahun, kubur kakek pada usia 16 tahun, kubur paman pada usia 20 tahun dan kubur nenek pada 26 tahun. Terlintas difikiran yang kat mana agaknya aku akan dikebumikan sekiranya terjadi apa-apa kepada aku kelak. Di Kedah kah? Di Kuala Lumpur kah? atau di Teluk Intan juga? Hehe Biar Allah uruskan semuanya.
Jadi raya tahun ni, aku berkeputusan untuk tetap berapa di Teluk Intan bersama-sama bikla dan shida. Abah dan mak ada bertanya, tapi aku hanya menyatakan yang bukan mereka tak biasa beraya tanpa aku. (Hi-hi) Tanpa kehadiran nenek pada tahun ini, agak kekok untuk kami menyediakan persiapan raya yang akan menjelang pada keesokkan harinya. Ditambah pula semua sepupu-sepupu dan adik beradik akan beraya di rumah mak mentua pada raya pertama dan kedua. Tak pelah, kami cuba untuk mem…

Pulau Perhentian; Part 2

Image
Tepat jam 2.00 petang, Remy sudah menunggu dihadapan muka pintu bilik menunggu kami untuk ke  Rawa Island. Guider yang akan menemani kami pada petang itu adalah Azma Setelah selesai segala urusan kami bergerak ke pit stop yang pertama iaitu Rawa Beach. Rawa Beach adalah point snorkeling pengenalan bagi individu yang baru kali pertama melakukan snorkeling. Rawa beach terkenal dengan pasirnya yang halus dan hanya pit stop ini sahaja mempunyai pantai, yang selebihnya kami dikehendaki terjun terus dari bot. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 15 minit dari B’First Resort dan akhirnya kami sampai ke Rawa Beach.



Hanya kami bertiga sahaja untuk aktiviti Pulau Rawa ni, oleh itu setiap dari kami diberi perhatian sepenuhnya oleh Azma. Pada mulanya Azma membawa Kak Nata ke sekitar kawasan pulau dan seterusnya giliran aku. Disebabkan aku ada basic berenang, Azma meminta untuk mengikutnya dari belakang dan mengarahkan untuk memberikan isyarat ‘KO’ sekiranya terjadi apa-apa ketika aktiviti snorke…